Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Εκπαιδευτική εκδρομή στο μουσείο ιατρικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης

Την Τετάρτη 4 Μαϊου 2022 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στο Μουσείο Ιατρικής Κρήτης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων-προγραμμάτων του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης.

 Από το σχολείο συμμετείχαν τα Δ1,Δ2,Δ3 τμήματα του Λυκείου ,καθώς και τα Γ3 και Γ1 τμήματα του Λυκείου.

Οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα με θέμα: «Από τον κήπο στο εργαστήρι των ιαμάτων. Εργαστήρι βιωματικής δημιουργίας και έκφρασης». Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι προσομοίωσης με την παραδοσιακή τέχνη παρασκευής φαρμάκων από φυτικά υλικά, προσαρμοσμένα στην ηλικία τους και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Παρουσιάστηκαν συσκευές από τη συλλογή του Μουσείου, που σχετίζονται με τη φαρμακοποιϊα (καταποτιοκόπτης, γουδί-γουδοχέρι, αντίγραφο πλακιδίου, φαρμακευτικός ζυγός) και παρασκεύαζαν φάρμακα του παρελθόντος (καταπότια) και αξιοποιήθηκαν εκπαιδευτικά . Οι μαθητές σχεδίασαν μία αφίσα και καταπιάστηκαν με απλές κατασκευές για την προβολή και ανάδειξη χρήσιμων αντικειμένων  (ο καταποτιοκόπτης, το γουδί, η μακέτα ενός παλιού φαρμακείου).

Η ομάδα μας, ταυτόχρονα, είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και ενδιαφέρουσες ενημερώσεις με θέμα :  « Ένα ταξίδι στο παρελθόν: τα φαρμακευτικά φυτά από την παραδοσιακή ιατρική στην ιατρική επιστήμη» ,καθώς και  «Από τον Ασκληπιό στον Ιπποκράτη: ένα ταξίδι στην αρχαία ελληνική ιατρική». Μέσα από τα δύο αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα παιδιά και οι συνοδοί τους έμαθαν για την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης από τη μινωϊκή εποχή μέχρι και σήμερα, είδαν εργαλεία και σκεύη χρήσιμα στη συγκεκριμένη επιστήμη, ενημερώθηκαν για τα μέσα και τις παλιότερες μεθόδους χειρουργείων, επεμβάσεων και θεραπείας ασθενειών και εξέφρασαν τις απορίες τους στους υπεύθυνους του προγράμματος.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν με την οργάνωση, επιμέλεια και καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Τσαγκαράκη, υπεύθυνης συλλογών Ε.Τ.Ε.Π.  της κυρίας Αθηνάς Γαργανουράκη, Μουσειοπαιδαγωγού και Εκπαιδευτικού και της κυρίας Χαράς Πατραμάνη, τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαίτερα για το χρόνο και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχαν.

Τους μαθητές συνόδευσαν η Διευθύντρια της σχολικής μονάδας, κυρία Σακελάρη Έλενα, οι εκπαιδευτικοί του Τομέα Γεωπονίας κυρία Αρναουτάκη Στέλλα και κυρία Σαμωνάκη Μαρία, η κυρία Κουριδάκη Αλεξάνδρα, Φυσικοθεραπεύτρια στο σχολείο, η κυρία Φραγκάκη Χριστίνα , Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και η κυρία Ανανιάδου Αλεξία , από το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδρομής και ευχόμαστε να βιώνουν τα παιδιά πάντα τέτοιες εμπειρίες.