Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Σχετικά με τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας

Ως σύλλογος διδασκόντων σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών μας να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες στέγασης του σχολείου μας. Παράλληλα, οφείλουμε να καταθέσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την κτιριακή υποδομή της μεγαλύτερης σχολικής μονάδας ειδικής αγωγής της Κρήτης, η οποία σήμερα αριθμεί 108 μαθητές με ιδιαιτερότητες. 

Το σχολείο στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε παλαιές λυόμενες αίθουσες, η κατάσταση των οποίων, παρά τις αδιάλειπτες προσπάθειες της διεύθυνσης για βελτίωσή τους τα τελευταία χρόνια, δεν τιμά κανέναν μας και ιδίως τους ιθύνοντες. Αντιθέτως, αντικατοπτρίζει την περιθωριοποίηση ήδη ευάλωτων κοινωνικά εφήβων και νέων ενηλίκων, που είναι αντιμέτωποι με σοβαρά εμπόδια στη μάθηση και μειωμένες ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Παράλληλα, ως εργαζόμενοι δε μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε από την πλευρά μας ότι καλούμαστε να προσφέρουμε το έργο μας υπό αντίξοες συνθήκες εργασίας, με σοβαρότατες ελλείψεις σε κατάλληλες υποδομές. Παρά το γεγονός ότι μετά τους πρόσφατους διορισμούς στην ειδική αγωγή το μόνιμο εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό του σχολείου αυξήθηκε, η συνθήκες στέγασης παρεμποδίζουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος των μαθητών.

Επιπλέον, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι οι υφιστάμενες συνθήκες στέγασης δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό την τήρηση των μέτρων προστασίας των μαθητών και του προσωπικού από την πανδημία, την ίδια στιγμή που πολλοί από αυτούς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, γεγονός το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Τέλος, σημειώνουμε ότι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να διεκδικεί το αυτονόητο: ένα αξιοπρεπές  κτίριο σχολείου, με κατάλληλες προδιαγραφές ώστε να ανταποκρίνεται στον παιδαγωγικό και υποστηρικτικό του ρόλο, κάτι που αποτελεί άλλωστε αναφαίρετο και θεμελιωμένο διεθνώς δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία και ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες.